Etapp 1 Blåvättnerna-Stensjön

Det första steget på Bohusleden sydligaste del görs vid den lilla sjön Blåvättnerna, alldeles vid gränsen till Halland. Här är också den naturliga mötesplatsen och start- eller målplatsen för Hallandsleden och Bohusleden. Oavsett vilken riktning man väljer att vandra kommer man att finna en oändlig mängd vandringsleder att följa i de mest skiftande naturtyper och landskap. Bohusleden, som nu följs norrut, är inget undantag.

Den inledande etappen är en perfekt start på Bohusleden. Inte bara för den metodiske, som helst tar allt från början, utan också för den som tar sina första steg som vandrare. Sträckan är lättvandrad och välkomnande. Efter fullföljd vandring har du avverkat närmare cirka två mil av Bohusleden.

Karta - Etapp 1 Blåvättnerna-Stensjön

Karta

Tips: Hämta kartan som pdf-fil och zooma till önskad förstoring.

Om punkterna på kartan

1. Den första delen av etappen går genom Bunketorpsområdet. Här är naturen vildmarkslik. I den orörda skogen växer den ovanliga och långtrådiga skägglaven på grova träd. I Bunketorp finns både rastplats och motionscentral.

2. Vid Stora Hassungaredssjön finns bad, grillplats, och vindskydd.

3. Intill vägen genom Dvärred ligger Dvärgahuset, en stenkammargrav kallad hällkista, från yngre stenåldern. Namnet kommer av att man förr trodde att platsen var ett tillhåll för småväxta. I området finns fornlämningar av boplatser. Läs mer om sevärdheterna på de uppsatta informationsskyltarna.

4. En vacker utsiktsplats ligger öster om Södra Långevattnet.

5. Herkulesgården är en motionscentral där det även finns vindskydd.

6. Att vila ut en stund på Gunnebo Slott är fin avrundning på Bohusledens första etapp. Slottet byggdes på slutet av 1700-talet som exklusiv sommarvilla åt den förmögne göteborgsköpmannen John Hall. Det är ett av landets bästa och mest stilrena exempel på nyklassisk byggnadskonst.

Senast publicerad 2017-05-05

Om etappen

Längd 19 km

Tid 5-6 timmar (3-4 km/timme exkl. raster)

Svårighetsgrad Lätt

Information
Gatukontoret Mölndal
031-315 15 00
molndal.se

Information om boende, serveringar, aktiviteter m.m.
vastsverige.com

Länkar om kollektivtrafik
vasttrafik.se
reserobot.se
sj.se