Etapp 19 Lunden-Vaktarekullen

Bered dig på en naturupplevelse utöver det vanliga! Den här spännande etappen leder till själva hjärtat av det vilda Kynnefjäll – och upp till dess högsta punkt, Vaktarekullen.

Längs vägen får du njuta av blåbärsgranskog, ljungmarker, forsande bäckar och vattenfall. Du kan känna doften av pors vid en öppen hjortronmyr. Under blomningssäsong kan du se den nordliga vita näckrosen blomma i mörka och trolska skogstjärnar. Och under vår- och sommartider lyssna på storlommens ödsliga rop framåt skymningen.

Din vandring följs säkert av vaksamma djur som rådjur, älg, bäver, lo och kanske en och annan varg. Har du tur får kan du se någon av dem. Annars får du nöja dig med att de är så vilda att de inte vill vara i din närhet.

Det finns en boendeanläggning Kynnefjälls Natur (2018). Närmare information om anläggningen hittar du på anläggningens hemsida, kynnefjall.com

Karta - 19 Lunden-Vaktarekullen

Karta

Tips: Hämta kartan som pdf-fil och zooma till önskad förstoring.

Om punkterna på kartan

1. Vid det lilla Äntervattnet finns det ett vindskydd.

2. Vid sjön Säveleken finns också ett vindskydd för övernattning.

3. Vaktarekullen, där etapp 19 slutar, är Kynnefjälls högsta punkt. Den reser sig 206 meter över havet. Här hade forna tiders vallpojkar god utblick över boskapen och en milsvid utsikt över det då trädfattiga landskapet.

Senare användes Vaktarekullen som brand- och luftbevakningsplats. I dag finns här en bra övernattningsstuga med 12 bäddar.

4. Fjällgården Kasebo belägen nordöst om Vaktarekullen, är en viktig anslutningspunkt för vandring på Bohusleden och andra vandringsleder på Kynnefjäll. Hit går det en grusväg från den större vägen vid Söbbön (norr om Hedekas), och här finns parkeringsplats för bilar

Kollektivtrafik


Senast publicerad 2019-07-02

Om etappen

Längd
15 km

Tid
4-5 timmar
(3-4 km/timme exkl. raster)

Svårighetsgrad
Lätt

Information
Ulrika Larsson
Munkedals kommun
0524-181 76
turistinfo@munkedal.se
vastsverige.com/munkedal

Information om boende, serveringar, aktiviteter m.m.
www.vastsverige.com

Information om kollektivtrafik
www.vasttrafik.se
www.reserobot.se
www.sj.se