Etapp 26 Krokstrand-Högstad

Den tjugosjätte etappen startar i det lilla samhället Krokstrand och går vidare, upp över det mäktiga Löveråsfjället. Och det går verkligen uppåt, ända till Björnerödpiggens topp, 222 meter över havet. Bohusläns högsta berg ger en suverän och milsvid utsikt. Den som vill se allra längst och bäst vågar sig upp i utsiktstornet.

Bohusleden sträcker sig varken högre eller mer norrut än just här. Den vänder och bär ner för berget igen på en stig i sydvästlig riktning. Småvägar och stigar tar dig så småningom till Högstad, via de spännande fornlämningarna i Jörlov-Masslebergdalen.

Karta - 26 Krokstrand-Högstad

Karta

Tips: Hämta kartan som pdf-fil och zooma till önskad förstoring.

Om punkterna på kartan

1. Björnerödpiggen är Bohusläns högsta berg, med sina 222 meter över havet. Det är Bohusledens såväl högsta som nordligaste punkt. Ett imponerande bronsåldersröse markerar toppen. På Björnerödspiggen finns vindskydd, grillplats och ett utsiktstorn. Utsikten är mer än mäktig och sträcker sig under klara dagar miltals in i Norge.

Kuststigen (blåmarkerad) fortsätter norrut mot Svinesundsbron och Norge.

2. Hällrisningar i Tanum finns på UNESCO:s lista över väldsarv. De är unika i sitt slag och ska beses! Det många inte vet är att det finns hällristningar runt om i främst norra delen av Bohuslän. Vid Jörlov, i närheten av Bohusleden, finns det en mängd hällristningar från bronsåldern (1800 f. Kr – 500 f. Kr). Den största ristningen innehåller 160 olika figurer. Berghällen nedanför Jörlovs uthus visar människor, skepp, hjortar och skålgropar.

Vid Massleberg finns en femtusen år gammal grav, en så kallad gånggrift, från stenåldern.

Efter ingen annan sträcka efter Bohusleden är det så påtagligt att människor har bott och verkat i tusentals år och nu befinner du dig här, i vår tid.

3. Snart vandrar du genom ett höjdavsnitt med utsikt över Idefjorden, innan det bär brant nedåt mot fjorden. Här ansluter en annan vandringsled , som kallas Gränsleden, från norsk sida. Dessutom är den en del av Kuststigen, i Norge kallad Kyststien. Lederna följs åt till etappmålet Krokstrand.

Kollektivtrafik

I Högstad finns hållplats för kollektivtrafik – Högstad, Strömstad. Trafiken, som är mycket gles, utgår bl.a. från Strömstads station. Den mest trafikerade hållplatsen ligger ca. 4 km i sydvästlig riktning i Skee – Skee station, Strömstad. Vi rekommenderar dig att alltid kontrollera tidtabell hos Västtrafik www.vasttrafik.se

Senast publicerad 2019-07-02

Om etappen

Längd
17 km

Tid
4-5 timmar
(3-4 km/timme exkl. raster)

Svårighetsgrad
Medelsvår

Information
Strömstad Tourist
0526-623 30
infocenter@stromstad.se

Information om boende, serveringar, aktiviteter m.m.
www.vastsverige.com

Länkar om kollektivtrafik
www.vasttrafik.se
www.reserobot.se
www.sj.se