Etapp 6 Angereds kyrka-Fontin

Från jordbruksmarkerna kring Angered bär det av uppåt. Du passerar Lärjeån och når Rannebergen och Vättlefjäll. »Vättle« hänger samman med ord som vatten och väta – och här är det gott om både våtmarker och sjöar.

Leden går genom Bohus lilla samhälle och vidare över Göta Älv på  Jordfallsbron. Bohusbron leder vidare till Fästningsholmen, med ruinen av Bohus Fästning som tronar genom århundradena.

Stanna gärna till och njut av atmosfären och miljöerna nere i Kungälvs centrum innan du tar den vackra, men ganska envisa, uppförsbacken till Fontin.

Karta - Etapp 6 Angereds kyrka-Fontin

Karta

Tips: Hämta kartan som pdf-fil och zooma till önskad förstoring.

Om punkterna på kartan

1. Den gamla järnvägssträckningen Västgötabanan är numera stråk för gång, ridning och cykling.

2. I Lärjeån leker både lax och öring. Här finns också den fridlysta flodpärlmusslan, men den är svår att se. Ån är utsedd till »Natura 2000-område« av det europeiska nätverket med samma namn. EU:s alla medlemsländer deltar i ett samarbete för att hejda utrotningen av värdefulla arter och livsmiljöer.

3. Vid den vackra Mölnesjöbäcken fanns tidigare kvarnar.

4. Stentjärn och Orremossen ligger på västra respektive östra sidan av Bohusleden. På hedområdet Orremossen växer den utrotningshotade cypresslummern.

5. Kanotövergång och grillplats, som finns vid Surtesjöns södra ände. Kanot kan hyras hos Kanotpoolen, www.kanotpoolen.se.

6. Vid Gäddevattnet finns både vindskydd och grillplats.

7. Ruinerna av den mäktiga Bohus fästning imponerar. Fästningen anlades så tidigt som under 1300-talet och lockar många besökare.

8. Kungälvs kyrka förtjänar också ett besök. Sextonhundratalskyrkan ligger vid torget, tillsammans med rådhuset och det anrika Hotell Fars Hatt.

9. Östra gatan är en stämningsfull sträcka genom det gamla Kungälv. Vacker sekelskiftesbebyggelse kantar Bohusleden uppför Fontinbergets sluttning.

Senast publicerad 2019-08-22

Om etappen

Längd
16 km

Tid
4-5 timmar (3-4 km/timme exkl. raster)

Svårighetsgrad
Medelsvår

Information
Park- och naturförvaltningen
031-365 00 00
parkonatur@
ponf.goteborg.se

Information om boende, serveringar, aktiviteter m.m.
www.vastsverige.com

Länkar om kollektivtrafik
www.vasttrafik.se
www.reserobot.se
www.sj.se

Signaturled